E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Ordlista

5 kommentarer

Här tänkte jag ha en liten ordlista för alla krångliga ord som används inom e-boksvärlden. Listan kommer att uppdateras så fort jag använder något ord som kan vara svårförstått i någon av mina poster, så återkom hit om det är något du inte förstår.

Är det något ord ni undrar över så är kommentarerna öppna.

* Amazon – världens största hemsida för böcker, sysslar framförallt vanliga böcker men har på senare tid börjat mer och mer med e-böcker. www.amazon.com

* Bakgrundsbelysning – en ljuskälla som finns bakom skärmen för att göra texten mer ljusstark. Används i vissa e-bokläsare och förenklar bokläsning i ljussvaga rum, påverkar dock batteritiden negativt och kan vara mer ansträngande för ögonen.

* BeBook – en Holländsk e-bokläsare. E-bokläsaren är dock utvecklad av ett Kinesiskt företag under namnet Hanlin eReader. Läs mer om BeBook!

* Bookeen – en Fransk e-boktillverkare som gör Cybook läsare.

* Cybook – är en e-bokläsare från Bookeen. Läs mer om Cybook!

* E-bok – en elektronisk bok som finns lagrad digitalt istället för i fysisk form. Läs mer om e-böcker!

* E-bokläsare – en apparat som används för att läsa en e-bok. Ordet används ibland också för program som används för att läsa e-böcker. Läs mer om e-bokläsare!

* E-Ink – är en känd tillverkare av e-papper. E-pappret används i bland annat Sonys och Amazons e-bokläsare. www.eink.com

* E-papper – en speciell teknik för att göra skärmar som passar extra bra för e-böcker. Läs mer om e-papper!.

* eBook – är en e-bokläsare från Elonex. Läs mer om eBook!

* Elonex – är ett företag som tillverkarar e-bokläsaren eBook.

* Filformat – vilken slags fil som själva e-boken finns lagrad i, allt från enkel text till mer avancerade med bilder. En artikel om detta är på väg.

* Hanlin eReader – är en e-bokläsare som utvecklas av det Kinesiska företaget Tianjin Jinke Electronics och marknadsförs under flera olika namn världen över, exempelvis BeBook.

* Hårdvara - ett samlingsnamn för den fysiska delen i en teknisk produkt, motsatsen är mjukvara som är programmen som finns i hårdvaran. Exempel på hårdvara är datorer, mobiltelefoner eller tv-apparater.

* Kindle – den troligtvis mest kända e-bokläsaren just nu. Säljs och utvecklas av Amazon, endast tillgänglig i USA. Läs mer om Kindle!

* LCD skärm – en skärmteknik som är vanlig i platt-tv och datorskärmar. Används ibland i e-bokläsare men är inte lika vanlig som e-papper. Bättre färger och uppdatering än e-papper men drar mer ström och har lägre upplösning.

* Sony Reader – är en serie e-bokläsare från Sony, endast tillgängliga i Nord Amerika och England. Läs mer om Sony Reader!

* Storytel - är ett svenskt företag som säljer prenumerationer av ljudböcker. Läs mer om Stortel!

* Streama – är en teknik för att föra över exempelvis bild och ljud utan att behöva ladda ner hela filen. Man laddar bara ner det man skall lyssna på de närmaste sekunderna, när man har lyssnat på det så slängs informationen.

* Wi-Fi – är ett sätt att koppla upp sig trådlöst mot Internet. Står det Wi-Fi eller WLAN i specifikationen för en e-bokläsare så betyder det att den kan ansluta till internet trådlöst.

3 Jun-2009 kl 18:41

Mer om Allmänt

5 kommentarer på inlägget 'Ordlista'

Prenumerera på kommentarer RSS , TrackBack till 'Ordlista'.

  1. [...] Ordlista [...]

  2. [...] Ordlista [...]

  3. [...] Ordlista [...]

  4. [...] Ordlista [...]

  5. [...] Det går dock utmärkt att använda dem i Sverige då Sony Reader kan läsa vissa DRM-fria filformat. Så om man känner någon i England, USA eller Kanada så kan man be dem beställa åt en. Det [...]

Kommentera