E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Allt om ‘Kindle’

Amazon Kindle kommer till Sverige

Inga kommentarer

Ryktet stämde, Kindle kommer till 100 nya länder inklusive Sverige.

De rykten som gått runt de senaste månaderna om en europalansering av Kindle stämde. Kindle med WiFi och 3G kommer att dyka upp den 19:e oktober. I vissa länder kommer man att kunna köpa och ladda ner böcker genom mobilnätet medan man i andra länder får nöja sig med WiFi uppkopplingen. Den glädjande nyheten är att Sverige är en av länderna där mobiluppkopplingen kommer att fungera. Mobiluppkopplingen kommer dessutom vara helt gratis för användaren.

Kindle kommer att kosta $279 vilket motsvarar ungefär 2000kr. Tänk dock på att det för tillfället troligtvis inte går att få tag på Svenska böcker genom Amazon.

Mer information kommer under dagen. Läs allt om Svenska Kindle här.

Läs mer här

7 Oct-2009 kl 12:32

Nytt rykte om Kindle till Europa

1 kommentar

Uppdatering: Ryktet stämde, Kindle kommer till Europa och Sverige.

Vi har ju hört detta ryktet förut men denna gången verkar det finnas lite mer substans i ryktet. Det är TheBookSeller.com som har hört att Amazon har lyckats göra en deal med en Engelsk mobiloperatör. Enligt källan skall Qualcomm, ett företag som gör mobilplattformar, ha utvecklat en lösning med både WiFi och 3G för den Europeiska marknaden.

De problemen som Amazon har haft innan de kunnat lansera sin e-bokläsare utanför Nord Amerika har varit att Kindle utvecklades för att fungera med ett mobilnät som (nästan) bara används i USA. Dessutom kommer de behöva komma överens med ett flertal mobiloperatörer för att kunna täcka in hela Europa. Med en kombinerad WiFi/3G lösning så kommer man runt båda problemen eftersom den då går att använda i länder även utan att man har gjort en deal med en operatör.

Inga uppgifter om en eventuell Sverige lansering men om den finns att köpa i Europa och har WiFi så borde den åtminstone gå att använda i Sverige. Mer information skall komma innan Frankfurt Book Fair den 14:e Oktober.

7 Oct-2009 kl 7:25

Amazon tar tillbaka e-böcker som redan sålts och laddats ner

2 kommentarer

Amazon har under natten till lördagen automatiskt raderat alla exemplar av George Orwells 1984 och Djurfarmen från Kindle e-bokläsarna utan användarnas inblandning. De har dock meddelat vad de gjort genom mail och gett kunderna pengarna tillbaka. Anledningen skall vara att någon som inte hade rätt att sälja e-böckerna hade lagt ut dem till försäljning på Amazon.com.

Personligen så tycker jag att det är väldigt illa att Amazon har så stor kontroll över de e-bokläsarna som de har sålt. Jag är medveten om att jämförelsen inte riktigt stämmer men det är lite som att Sony Ericsson skall kunna ta bort telefonnummer från din mobiltelefon eller att Dell tar bort program från din dator. Tillverkare av hårdvara skall inte bygga in funktioner för att fjärrstyra sina produkter utan kundernas inblandning.

Amazon verkar i alla fall ha lyssnat på kritiken och lovat att inte göra på samma sätt nästa gång. Funktionerna för att fjärrstyra Kindle lär dock finnas kvar även i framtiden.

Mer på DN.se, Bloggen Bent och Engadget.

18 Jul-2009 kl 9:57

Amazon Kindle till Europa?

2 kommentarer

Uppdaterat 7/10: Ryktet stämde, läs allt om Svenska Kindle.

Det går en del rykten de senaste dagarna om att Amazon är på väg att släppa sin e-bokläsare Kindle i Europa. Det här är egentligen inget nytt då det ryktas länge om att Amazon vill lansera Kindle i Europa men har haft problem med att komma överens med mobiloperatörerna här. Amazon Kindle kräver i dagsläget nämligen uppkoppling mot mobilnätet för att fungera fullständigt. Ryktena denna gången säger att Amazon är på väg att komma överens med en brittisk mobiloperatör och att de skall bygga in stöd för Wi-Fi i sin e-bokläsare.

Kindle är egentligen en ganska medioker e-bokläsare, den är till och med mer begränsad än de flesta andra e-bokläsarna. Den är dock otroligt populär (för att vara en e-bokläsare) och det beror på att den är enkel att använda. Tack vare att den har möjlighet att koppla upp sig mot mobilnätet så kan man köpa och ladda ner nya böcker var man än befinner sig. Man slipper alltså krånglet med att köpa en bok på datorn och ladda över det till e-bokläsaren med tillverkarens program.

Troligtvis så är det detta en av sakerna som krävs för att e-bokläsarna skall börja användas av den stora massan. Amazon har tidigare angett att de dessutom vill öppna upp sin e-bokbutik, Whispernet, så att andra e-bokläsare kommer åt den vilket kan göra att samma funktioner når andra e-bokläsare.

Samtidigt som det är kul att flera olika e-bokläsare kommer åt Whispernet så vore det samtidigt otroligt tråkigt om Amazon får någon monopolliknande ställning på e-boksmarknaden vilket kan vara en risk om flera e-bokläsare börjar stödja systemet. Amazon är dock långt ifrån ensam om att sälja e-böcker och det ryktas en del om att jätten Google kommer börja sälja e-böcker inom kort.

Ryktet säger att Kindle skall lanseras innan jul, läs mer här.

17 Jul-2009 kl 16:49

Amazon sänker priset på Kindle 2

Inga kommentarer

Det är alltid trevligt när prylar blir billigare, den här gången var det Amazon Kindle 2 tur att bli $60 (~500kr) billigare. Det betyder att Kindle 2 nu kostar ungefär $300 (~2.300 kr) i USA.

E-bokläsarmarknaden har varit väldigt begränsad förut men på senare tid har det lanserats fler och fler e-bokläsare på marknaden. Anledningen till att Amazon sänker priset på sin e-bokläsare är troligtvis konkurrensen tillsammans med att de vill tjäna sina pengar på e-böcker.

Då e-bokläsare fortfarande är ganska ovanligt så är priserna fortfarande väldigt höga. De flesta e-bokläsarna i USA kostar över $250 vilket skulle motsvarar ungefär 2.500 kr i Sverige efter pålägg för skatt och moms.

9 Jul-2009 kl 19:16

Amazon’s Kindle lansering i Tyskland stoppad

Inga kommentarer

Amazon har som ambition att lansera sin e-bokläsare Kindle utanför Nord Amerika. Tyvärr så verkar det inte gå riktigt så smidigt som de själva vill. Nu har de exempelvis blivit stoppade i Tyskland utav deras största mobiloperatörer T-mobile och Vodafone.

Det skall tydligen ha att göra med att Amazon inte var beredd att dela med sig av tillräckligt mycket pengar. Det är inget som förvånar mig speciellt mycket då Amazon brukar vilja behålla en väldigt stor del av pengarna (upp till 70%) men även internationella mobiloperatörer är kända för att vara relativt snåla.

Jag tror dock att Amazon kommer hitta ett annat sätt att lansera i Europa och resten av världen, exempelvis med hjälp av Wi-Fi istället för mobil uppkoppling. Amazon är nämligen alldeles för stora för att hålla sig enbart på den Nord Amerikanska marknaden.

4 Jul-2009 kl 12:45

Kindle med Wi-Fi på väg?

4 kommentarer

Bloggen Kindle Zen har hittat bevis för att kretskortet i Kindle DX är förberett för ett Wi-Fi chip. Lite förenklat kan man säga att Wi-Fi är ett sätt att koppla upp sig trådlöst mot Internet. För tillfället så måste man använda mobilnätet för att koppla upp sig mot Internet på Amazons e-bokläsare, vilket är anledningen till att Kindle inte kan användas fullt ut någonstans förutom i Nord Amerika.

Varför finns inte Wi-Fi med nu?

Troligtvis är det ett antal skäl till att man valt att inte inkludera trådlös uppkoppling mot Internet. Dels så innebär det en ökad kostnad då hårdvaran kostar en del och så finns det säkert en viss licens kostnad. Men mest troligt så har det att göra med att man vill låsa in sina kunder till den egna e-bokbutiken vilket är enklare att göra genom mobilnätet än att begränsa den trådlösa uppkopplingen.

Kindle till Sverige?

Amazon har tidigare angett att de har haft problem att förhandla fram mobiluppkoppling till så många länder som skulle krävas för en Europa lansering. Med möjligheten att enkelt kunna lägga till Wi-Fi i sin e-bokläsare så behöver man inte mobiloperatörerna för att lyckas. Detta är därför en god nyhet för oss som vill se Kindle i Sverige.

Länk till artiklen.

21 Jun-2009 kl 21:07

Amazon vill öppna upp sin e-boksida

1 kommentar

Amazon bossen Jeff Bezos har hintat om att Amazon vill öppna upp sin e-bokförsäljning till andra hårdvaror än Amazon Kindle. Det var på en konferens i måndags som han pratade om att öppna upp Amazons e-bokavdelning för andra e-bokläsare.

Amazon Kindle har ett inbyggt SIM kort vilket gör att man kommer åt hela Amazons affär var man än befinner sig, utan att behöva koppla upp sig genom en dator. Amazon har tidigare visat intresse för att etablera sig i Europa men haft problem att komma överens med operatörer så att det fungerar i alla länder. Genom att öppna upp sin e-bokbutik så ökar chansen att någon annan gör jobbet åt dem och lanserar en e-bokläsare som fungerar med Amazon i Europa och Sverige. Det betyder att du exempelvis kan få din tidning levererad till e-bokläsaren automatiskt varje morgon utan att behöva göra någonting själv.

Jeff pratade även om att öppna upp Kindle till fler format än idag. Den senaste versionen, Kindle DX, har mer stöd för DRM fria pdf-filer än de tidigare två men i framtiden kommer troligtvis ännu fler format stödjas.

Det känns som en väldigt positiv nyhet att Amazon väljer att öppna upp sin butik och kanske också sin e-bokläsare i framtiden. Det känns dock som att det finns en risk att Amazon som redan är sjukt stora blir ännu större i och med detta och får en nästan monopolliknande ställning på e-bokmarknaden. Amazon kör med sina egna DRM format vilket effektivt stoppar andra e-bokbutiker om formatet blir någon slags standard i framtiden.

17 Jun-2009 kl 12:40

Använd en e-bokläsare för att visa notskrift

2 kommentarer

Det är alltid kul när folk hittar på nya användningsområden för prylar. Jag hittade någon som använde sin e-bokläsare för att visa notskrift på ett forum för Kindle.

Kindle DX för att visa notskrift
Klicka för större bild

Det ser väldigt smidigt ut att kunna trycka på en knapp istället för att bläddra i nothäftet, slippa bångstyriga sidor. Och framförallt att man kan ha med sig hela sin notsamling på ett enkelt sätt. Men jag spelar själv inte musik, det kanske inte är något större problem.

E-bokläsaren på bilden är en Amazon Kindle DX, den har en skärm på 9,7 tum (~24,5 cm) vilket är ganska stort för att vara en e-bokläsare. Det hade nog inte varit lika användbart på en mindre e-bokläsare.

15 Jun-2009 kl 20:40

Tidningar som e-bok: E-tidningen

Inga kommentarer

E-tidningar är dagstidningar fast i elektroniskt format anpassat för att läsas i en e-läsare (e-boksläsare eller annan hårdvara). Enligt den beskrivningen så kan man anse att tidningars hemsidor är e-tidningar. Men enligt mig så är det skillnad på en tidnings hemsida och en e-tidning då en hemsida uppdateras kontinuerligt medan en e-tidning ges ut med jämna intervall. Det finns också e-tidskrifter som är mer ämnesinriktade än dagstidningar, e-tidskrifter ges heller inte ut lika ofta.

Amazon visar vägen med Kindle

Amazon.com har ett relativt stort antal (~40) dagstidningar i e-tidningar format. De flesta är Amerikanska tidningar men det finns också ett par från andra länder som Tyskland, Kina, England och Frankrike. Alla tidningar kommer trådlöst och automatiskt till din Kindle varje morgon, eftersom Kindle är ansluten till mobilnätet behöver man inte ens vara uppkopplad mot Intern.et

Tidningarna kostar 6 – 15$ per månad vilket oftast är en bra bit under prenumerationspriset på pappersutgåvan, det finns dock tidningar som kostar mer elektroniskt än i pappersformat.

Vad tycker folk om e-tidningar?

Oftast är folk väldigt positiva till att läsa dagstidningen i elektroniskt format. Det brukar upplevas lite sämre att läsa på en liten skärm i början men de flesta vänjer sig snart och vill inte gå tillbaka till papperstidningar efter ett tag. Det är mest skräpet som blir efter tidningarna som folk verkar vara glada att slippa men även det smidigare formatet nämns ofta som en fördel.

Det är dock inte alla som gillar e-tidningar, många saknar överblicken som blir från en fullstor tidning. Men de allra flesta klagomålen är på tidningen mer än formatet. Många tidningar erbjuder nämligen inte samma mängd artiklar som den tryckta tidningen, ofta är det bara tidningens nätartiklar (som finns gratis på hemsidan) som kommer med i e-tidningen. Även priset som ibland är högre än priset på papperstidningen upplevs naturligtvis också som dåligt.

Kommer e-tidningar bli stort?

Jag tror att e-tidningar har stor potential men jag tyvärr så tror jag att det kommer floppa, åtminstone initialt. Tidningarna kommer erbjuda för dyra prenumerationer och för svår service och därmed göra samma misstag som musikbranschen; öppna upp marknaden för piratkopiering.

8 Jun-2009 kl 21:54