E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Allt om ‘E-boknyheter’

E-bokläsare från Barnes & Nobel

1 kommentar

Barnes & Nobel, USAs största bokhandelskedja, har på senare tid satsat mycket på onlineförsäljning av e-böcker. De öppnade en e-butik i juni och har sedan dess har de tillkännagett samarbeten med två tillverkare av e-bokläsare och annonserat att de tillverkar program så att man kan köpa böcker till iPhone och Palm Pre direkt från telefonerna.

Ända sen april i år har det gått envisa rykten om att Barnes & Nobel skall släppa en egen e-bokläsare. För ungefär en vecka sedan uppgav The Wall Street Journal att ryktet är sant och att Barnes & Nobel skall börja sälja sin egentillverkas e-bokläsare, kanske redan så snart som nästa månad (räkna dock inte med att få se e-bokläsaren utanför USA, åtminstone inte nu initialt). I förrgår gick Barnes & Nobel dessutom ut med ett pressmeddelande om “Major event in our company’s history” som skall visas på tisdag den 20:e oktober.

Läckta bilder

Hittills har det inte funnits så mycket detaljer om självaste e-bokläsaren men nu har Gizmodo fått tag i lite bilder och detaljer. E-bokläsaren kommer att ha en traditionell 6-tums skärm av e-papper och en liten LCD-skärm under som skall gå att styra med fingrarna. Det skall finnas inbyggt uppkoppling till mobilnätet och WiFi. Bilderna visar dessutom en liten inbyggd lampa som kommer att underlätta läsning i mörkret. Dessutom kan den vara byggd på operativsystemet Android.

Det känns som en bra kompromiss att köra på både e-papper och LCD-skärm. Då får man fördelarna med e-papper vilket innebär att det inte är lika ansträngande för ögonen att läsa långa texter ifrån, det går att läsa även i starkt motljus och så är den batterisnål. Samtidigt så får man fördelarna med LCD vilket innebär att gränssnittet inte blir lika stelt och så får man färgskärm.

E-bokläsaren kommer att ha stöd för 3G vilket innebär att den kommer att fungera här i Europa till skillnad från den första Kindlen. Det vore enormt roligt om det stämmer att e-bokläsaren kommer att ha Android som operativsystem. Det skulle troligtvis innebära att vem som helst kan tillverka program till e-bokläsaren. Dessutom får man tillgång till ett gäng bra program från Google, bland annat en kompetent webbläsare.

E-bokläsaren har modellnamnet BNRZ100 men den kommer troligtvis få ett bättre namn när den väl visas upp.

Se bilder på e-bokläsaren.

15 Oct-2009 kl 17:08

Kort sammanfattning om e-bokvärlden de senaste veckorna

8 kommentarer

Jag har varit utan Internet ett par veckor och tänkte sammanfatta lite av vad som hänt i e-bokvärlden under den tiden.

Barnes & Nobel som är den största bokhandelskedjan i USA offentliggör att de skall lansera världens största e-boksaffär med ca 700 000 titlar. Amazon som är dagens största e-boksaffär har ca 300 000 titlar. Samtidigt meddelar de att de blir exklusiv e-bokleverantör till Plastic Logics kommande e-bokläsare.

Plastic Logic offentliggör samtidigt att de skall samarbeta med AT&T (en stor amerikansk mobiloperatör) för att kunna inkludera Internet uppkoppling över 3G nätet i sin e-bokläsare. Amazon har sedan tidigare en liknande deal med Sprint, en annan amerikansk mobiloperatör. Skillnaden är att AT&T använder samma standard på mobilnäten som Europa och stora delar av övriga världen så en eventuell internationell lansering borde gå smidigt.

Amazon, som tidigare valde att dra tillbaka sålda e-böcker, går nu ut och ber om ursäkt och lovar att aldrig göra om det. Samtidigt har en student, som gjorde ett arbete om en av de tillbaka dragna böckerna, valt att stämma Amazon då alla hans anteckningar försvann.

Google har avslöjat lite om sina planer för sin kommande e-boksaffär. Deras lite diffusa planer på att alla böcker endast skall sparas online har gjort vissa oroliga att det bara skall gå att läsa böckerna online.

Samsung har offentliggjort e-bokläsaren SNE-50K och Sony kommer troligtvis snart offentliggöra Sony Reader PRS-300 och PRS-600.

Det har också snackats en hel del om e-böcker och e-bokläsare i Sverige. Den bloggstafetten som börjades på bokhora har spridit sig långt och Mattias gör ett bra jobb med att sammanfatta den. Slutligen har också svenska dagstidningar börjat uppmärksamma den: SvD och Sydsvenskan. Det verkar som att vi äntligen skal få e-bokläsare i Sverige på riktigt.

Amazon sänker priset på Kindle 2

Inga kommentarer

Det är alltid trevligt när prylar blir billigare, den här gången var det Amazon Kindle 2 tur att bli $60 (~500kr) billigare. Det betyder att Kindle 2 nu kostar ungefär $300 (~2.300 kr) i USA.

E-bokläsarmarknaden har varit väldigt begränsad förut men på senare tid har det lanserats fler och fler e-bokläsare på marknaden. Anledningen till att Amazon sänker priset på sin e-bokläsare är troligtvis konkurrensen tillsammans med att de vill tjäna sina pengar på e-böcker.

Då e-bokläsare fortfarande är ganska ovanligt så är priserna fortfarande väldigt höga. De flesta e-bokläsarna i USA kostar över $250 vilket skulle motsvarar ungefär 2.500 kr i Sverige efter pålägg för skatt och moms.

9 Jul-2009 kl 19:16

Amazon vill öppna upp sin e-boksida

1 kommentar

Amazon bossen Jeff Bezos har hintat om att Amazon vill öppna upp sin e-bokförsäljning till andra hårdvaror än Amazon Kindle. Det var på en konferens i måndags som han pratade om att öppna upp Amazons e-bokavdelning för andra e-bokläsare.

Amazon Kindle har ett inbyggt SIM kort vilket gör att man kommer åt hela Amazons affär var man än befinner sig, utan att behöva koppla upp sig genom en dator. Amazon har tidigare visat intresse för att etablera sig i Europa men haft problem att komma överens med operatörer så att det fungerar i alla länder. Genom att öppna upp sin e-bokbutik så ökar chansen att någon annan gör jobbet åt dem och lanserar en e-bokläsare som fungerar med Amazon i Europa och Sverige. Det betyder att du exempelvis kan få din tidning levererad till e-bokläsaren automatiskt varje morgon utan att behöva göra någonting själv.

Jeff pratade även om att öppna upp Kindle till fler format än idag. Den senaste versionen, Kindle DX, har mer stöd för DRM fria pdf-filer än de tidigare två men i framtiden kommer troligtvis ännu fler format stödjas.

Det känns som en väldigt positiv nyhet att Amazon väljer att öppna upp sin butik och kanske också sin e-bokläsare i framtiden. Det känns dock som att det finns en risk att Amazon som redan är sjukt stora blir ännu större i och med detta och får en nästan monopolliknande ställning på e-bokmarknaden. Amazon kör med sina egna DRM format vilket effektivt stoppar andra e-bokbutiker om formatet blir någon slags standard i framtiden.

17 Jun-2009 kl 12:40

Piratförlaget sänker priserna på sina e-böcker

Inga kommentarer

Piratförlaget skriver på sin sida att de tänker sänka riktpriset på sina e-böcker från 129 kr till 99 kr.

Även om jag tycker att 99 kr fortfarande är lite dyrt för en e-bok så har jag full förståelse för att det är svårt att få ner priserna mer när marknaden är så begränsad som den är. Jag tycker att det är oerhört positivt att Piratförlaget visar att de vill satsa på e-böcker och förstår att priset är en avgörande faktor. Men som de skriver så är nog bristen på e-bokläsare i Sverige en större bromskloss.

Något som jag tyckte var ännu bättre än den 25% prisminskningen, något som till och med gör att 99 kr för en e-bok är ett helt ok pris, läste jag i en kommentar på en annan sida. Det är Piratförlaget som skriver att de sänker priserna när pocketutgåvan kommer. E-bokversionen skall alltid vara den billigaste utgåvan. Är det en bok som jag verkligen vill läsa så kan jag köpa den direkt för ett överkomligt pris, är jag inte så intresserad så kan jag vänta och köpa e-boken till pocketpris.

Det finns få saker som är så tråkigt som att behöva betala mer för en digital utgåva än en fysisk. Något jag sett många gånger förut för både musik, film, spel och böcker förut. Det finns säkert en vettig anledning många gånger, den digitala marknaden är liten i början och att det krävs en massa nya investeringar m.m. Men vill man verkligen ha en digital marknad, vilket jag inte tror alla vill, så går det nog att lösa utan att digitala versionen av en produkt blir dyrare än den fysiska.

Läs mer hos Piratförlaget.

13 Jun-2009 kl 12:50

Google stöter på patrull. Igen…

Inga kommentarer

Googles ytters ambitiösa projekt att skanna in ALLA böcker som någonsin skrivits och lägga ut dem sökbara har än en gång stött fått problem. Tidigare är det författarförbund världen över som varit skeptiska till Googles planer, eller rättare sagt ersättningen de skall få utav det hela. Denna gången är det dock amerikanska justitiedepartementet som undrar om inte Googles vision förhindrar konkurrensen.

Här finns Googles boksök.

Läs mer här: DN, SvD

12 Jun-2009 kl 22:56