E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Allt om ‘E-böcker’

Mina tankar på bokens framtid

3 kommentarer

Det har bloggats en hel del om framtiden för boken de senaste dagarna. Det var Johanna som började med frågan om vad som händer efter allt. Sedan har Daniel J, Fredrik, Josefin och Daniel Å också skrivit om bokens framtid. Själv tänkte jag bidra lite med mina åsikter.

Oftast när man läser om e-böcker och bokens framtid så kan jag tycka att de åsikterna som uttryckts där är lite boknörderi (ej negativt) och inte så representativt för den stora massan. Det känns lite som att bokälskarna där är lite som de eldsjälarna som går på loppis och köper begagnade lp-skivor när de flesta andra har gått över till digital musik.

Själv är jag tekniknörd och säkert inte heller representativ för den stora massan men jag tror att de flesta böcker om ett antal år kommer att läsas digitalt. Då andra inte vill gå ifrån den tryckta boken för att det är något speciellt med att bläddra i en bok så längtar jag oerhört efter att slippa krånglet med böcker som slår igen sig eller byter sida när man lägger ner dem på bordet. Jag har inte heller något direkt kärleksförhållande till de böcker som står i min bokhylla utan hade lika gärna kunnat byta ut dem mot andra prydnadssaker.

Det finns dock fortfarande en del kvar innan e-bokläsarna blir ultimata. De behöver ha en skärm med samma upplösning som tryckt text så att det inte blir så ansträngande att läsa. Sen så är egenskaper som att kunna läsa i motljus, vattentäthet och smidigare sätt att få tag i böcker viktigt för att e-bokläsaren skall så igenom helt. De är inte där ännu men jag är övertygad om att det kommer.

När väl e-boken slår igenom så hoppas jag på en prenumerationstjänst likt Spotify. Det vore underbart om man kan få tillgång till alla böcker direkt i e-bokläsaren för en viss månadsavgift. De pengarna skall naturligtvis gå till de författarna man läser.

Se till att läsa de andras tankar kring bokens framtid, väldigt intressant.

14 Jul-2009 kl 23:26

Mer om E-böcker

Taggar ,

Vad är en e-bok?

3 kommentarer

E-bok står för elektronisk bok och är precis vad det låter som nämligen en bok i elektroniskt format. E-boken som är en fil av något format kan läsas på bland annat datorer, mobiltelefon och e-bokläsare. E-bokläsare är en apparat som är gjord för att läsa e-böcker ifrån (program för att läsa e-böcker på datorn kallas ibland också för e-bokläsare).

E-bok, eBok eller ebok?

Alla tre sätten ovan används för att beskriva en elektronisk bok. Men e-bok och e-böcker är det vanligaste sättet att skriva det på, det är också det sättet som jag kommer hålla mig till på denna sidan.

Vilket filformat är e-böcker?

Det finns en hel uppsjö av olika filformat för e-böcker, allt ifrån vanliga enkla textdokument till DRM skyddade filer med bilder och avancerad typografi. Det allra vanligaste sättet att publicera dokument för tillfället är pdf.

31 May-2009 kl 17:27

Mer om E-böcker

Taggar ,