E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Allt om ‘Barnes & Nobel’

E-bokläsare från Barnes & Nobel

1 kommentar

Barnes & Nobel, USAs största bokhandelskedja, har på senare tid satsat mycket på onlineförsäljning av e-böcker. De öppnade en e-butik i juni och har sedan dess har de tillkännagett samarbeten med två tillverkare av e-bokläsare och annonserat att de tillverkar program så att man kan köpa böcker till iPhone och Palm Pre direkt från telefonerna.

Ända sen april i år har det gått envisa rykten om att Barnes & Nobel skall släppa en egen e-bokläsare. För ungefär en vecka sedan uppgav The Wall Street Journal att ryktet är sant och att Barnes & Nobel skall börja sälja sin egentillverkas e-bokläsare, kanske redan så snart som nästa månad (räkna dock inte med att få se e-bokläsaren utanför USA, åtminstone inte nu initialt). I förrgår gick Barnes & Nobel dessutom ut med ett pressmeddelande om “Major event in our company’s history” som skall visas på tisdag den 20:e oktober.

Läckta bilder

Hittills har det inte funnits så mycket detaljer om självaste e-bokläsaren men nu har Gizmodo fått tag i lite bilder och detaljer. E-bokläsaren kommer att ha en traditionell 6-tums skärm av e-papper och en liten LCD-skärm under som skall gå att styra med fingrarna. Det skall finnas inbyggt uppkoppling till mobilnätet och WiFi. Bilderna visar dessutom en liten inbyggd lampa som kommer att underlätta läsning i mörkret. Dessutom kan den vara byggd på operativsystemet Android.

Det känns som en bra kompromiss att köra på både e-papper och LCD-skärm. Då får man fördelarna med e-papper vilket innebär att det inte är lika ansträngande för ögonen att läsa långa texter ifrån, det går att läsa även i starkt motljus och så är den batterisnål. Samtidigt så får man fördelarna med LCD vilket innebär att gränssnittet inte blir lika stelt och så får man färgskärm.

E-bokläsaren kommer att ha stöd för 3G vilket innebär att den kommer att fungera här i Europa till skillnad från den första Kindlen. Det vore enormt roligt om det stämmer att e-bokläsaren kommer att ha Android som operativsystem. Det skulle troligtvis innebära att vem som helst kan tillverka program till e-bokläsaren. Dessutom får man tillgång till ett gäng bra program från Google, bland annat en kompetent webbläsare.

E-bokläsaren har modellnamnet BNRZ100 men den kommer troligtvis få ett bättre namn när den väl visas upp.

Se bilder på e-bokläsaren.

15 Oct-2009 kl 17:08