E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Tidningar som e-bok: E-tidningen

Inga kommentarer

E-tidningar är dagstidningar fast i elektroniskt format anpassat för att läsas i en e-läsare (e-boksläsare eller annan hårdvara). Enligt den beskrivningen så kan man anse att tidningars hemsidor är e-tidningar. Men enligt mig så är det skillnad på en tidnings hemsida och en e-tidning då en hemsida uppdateras kontinuerligt medan en e-tidning ges ut med jämna intervall. Det finns också e-tidskrifter som är mer ämnesinriktade än dagstidningar, e-tidskrifter ges heller inte ut lika ofta.

Amazon visar vägen med Kindle

Amazon.com har ett relativt stort antal (~40) dagstidningar i e-tidningar format. De flesta är Amerikanska tidningar men det finns också ett par från andra länder som Tyskland, Kina, England och Frankrike. Alla tidningar kommer trådlöst och automatiskt till din Kindle varje morgon, eftersom Kindle är ansluten till mobilnätet behöver man inte ens vara uppkopplad mot Intern.et

Tidningarna kostar 6 – 15$ per månad vilket oftast är en bra bit under prenumerationspriset på pappersutgåvan, det finns dock tidningar som kostar mer elektroniskt än i pappersformat.

Vad tycker folk om e-tidningar?

Oftast är folk väldigt positiva till att läsa dagstidningen i elektroniskt format. Det brukar upplevas lite sämre att läsa på en liten skärm i början men de flesta vänjer sig snart och vill inte gå tillbaka till papperstidningar efter ett tag. Det är mest skräpet som blir efter tidningarna som folk verkar vara glada att slippa men även det smidigare formatet nämns ofta som en fördel.

Det är dock inte alla som gillar e-tidningar, många saknar överblicken som blir från en fullstor tidning. Men de allra flesta klagomålen är på tidningen mer än formatet. Många tidningar erbjuder nämligen inte samma mängd artiklar som den tryckta tidningen, ofta är det bara tidningens nätartiklar (som finns gratis på hemsidan) som kommer med i e-tidningen. Även priset som ibland är högre än priset på papperstidningen upplevs naturligtvis också som dåligt.

Kommer e-tidningar bli stort?

Jag tror att e-tidningar har stor potential men jag tyvärr så tror jag att det kommer floppa, åtminstone initialt. Tidningarna kommer erbjuda för dyra prenumerationer och för svår service och därmed göra samma misstag som musikbranschen; öppna upp marknaden för piratkopiering.

8 Jun-2009 kl 21:54

Kommentera