E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Vad är e-papper?

3 kommentarer

E-papper är kort och gott en skärm med egenskaper som gör att de passar utmärkt för e-bokläsare, det är också den skärm som är vanligt förekommande i e-bokläsare. Anledningen till att e-papper så populärt i e-bokläsare är för att de har egenskaper som passar väldigt bra ihop med bokläsande, framförallt att de drar lite ström och är enkla att läsa ifrån.
E-papper står för elektroniskt papper och kallas ibland (felaktigt) för e-bläck, detta är troligtvis en direktöversättning av E-ink som är ett företag som tillverkar e-papper.

E-papper används mest i e-bokläsare men finns även i enstaka fall i usbminnen, mobiltelefoner, digitala fotoramar och vanliga tidningar(!).

Fördelar med e-papper

E-papper behöver endast ström när man skall byta motiv på skärmen, de blir därför oslagbart strömsnåla i jämförelse med andra skärmar som kräver konstant ström. Dock så har vissa e-bokläsare bakgrundsbelysning som drar ström. Skärmen på e-papper kan göras otroligt tunn, lika tunn som riktigt papper till och med. Dock så krävs viss elektronik för att styra skärmen så räkna inte med papperstunna e-bokläsare inom närmsta tiden. En tredje fördel med e-papper som gör att det passar bra till e-bokläsare är att e-papper oftast har riktigt hög upplösning vilket gör att det inte är lika ansträngande för ögonen att läsa från e-papper.

Nackdelar med e-papper

Den största nackdelen med e-papper är att det tar lång tid att byta motiv på skärmen, oftast 1 – 2 sekunder vilket är hundratals gånger långsammare än LCD skärmar. Detta är dock ingen jätte nackdel när det kommer till e-bokläsare men det begränsar möjligheten för andra användningsområden. Det går inte att få färg i e-pappers skärmar, det går dock att fejka färg genom att lägga på filter. Detta är dock svårt och försämrar upplösningen och ljusstyrkan på skärmen. Det är däremot möjligt att få en viss gråskala, 16 nyanser är vanligt.

Skillnaden mellan e-bokläsare med e-pappers skärm och dem med LCD skärm

Som jag skrev ovan så är det framförallt batteritiden och upplösningen på skärmen som är fördelarna med e-papper. I e-bokläsare med e-papper så anger man batteritiden i antalet sidor man kan läsa på en laddning med LCD skärmar anger man istället antal timmar man kan läsa per timme. E-bokläsare med e-papperskärm och bakgrundsbelysning mäts dock också i antal timmar per laddning. E-papper upplevs oftast också som mindre ansträngande att läsa dock så krävs det ljus i rummet, precis som för ett vanligt papper, för att man skall kunna se texten. Även här är det annorlunda för e-bokläsare med bakgrundsbelysning.

Det finns många fler e-bokläsare med e-papperskärm än det finns e-bokläsare med LCD skärm och skillnaden mellan dem lär öka i takt med att e-papper utvecklas. Det kom dock  en e-bokläsare med LCD skärm så sent som 2008 så totalt dött är inte formatet ännu.

11 Jun-2009 kl 22:13

3 kommentarer på inlägget 'Vad är e-papper?'

Prenumerera på kommentarer RSS , TrackBack till 'Vad är e-papper?'.

  1. [...] två stycken är på väg. Den första versionen är ganska standard med en 6 tums (15,24 cm) e-papperskärm. Senare i höst skall det komma en mindre och billigare, 5 tums skärm för ca 200 Euro, som kommer [...]

  2. [...] tillfället tre* e-bokläsare på marknaden; PRS-500, PRS-505 och PRS-700. Alla tre modellerna ha e-papperskärm på ungefär 6 tum (15.5 cm). Som jämförelse kan man säga att 6 tum är lite mindre än en [...]

  3. [...] från Elonex är en ganska normal läsplatta med 6 tums (~15cm) e-papperskärm. Det finns möjlighet att sätta in SD minneskort på upp till 4GB. Något som är lite speciellt [...]

Kommentera