E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Kort sammanfattning om e-bokvärlden de senaste veckorna

8 kommentarer

Jag har varit utan Internet ett par veckor och tänkte sammanfatta lite av vad som hänt i e-bokvärlden under den tiden.

Barnes & Nobel som är den största bokhandelskedjan i USA offentliggör att de skall lansera världens största e-boksaffär med ca 700 000 titlar. Amazon som är dagens största e-boksaffär har ca 300 000 titlar. Samtidigt meddelar de att de blir exklusiv e-bokleverantör till Plastic Logics kommande e-bokläsare.

Plastic Logic offentliggör samtidigt att de skall samarbeta med AT&T (en stor amerikansk mobiloperatör) för att kunna inkludera Internet uppkoppling över 3G nätet i sin e-bokläsare. Amazon har sedan tidigare en liknande deal med Sprint, en annan amerikansk mobiloperatör. Skillnaden är att AT&T använder samma standard på mobilnäten som Europa och stora delar av övriga världen så en eventuell internationell lansering borde gå smidigt.

Amazon, som tidigare valde att dra tillbaka sålda e-böcker, går nu ut och ber om ursäkt och lovar att aldrig göra om det. Samtidigt har en student, som gjorde ett arbete om en av de tillbaka dragna böckerna, valt att stämma Amazon då alla hans anteckningar försvann.

Google har avslöjat lite om sina planer för sin kommande e-boksaffär. Deras lite diffusa planer på att alla böcker endast skall sparas online har gjort vissa oroliga att det bara skall gå att läsa böckerna online.

Samsung har offentliggjort e-bokläsaren SNE-50K och Sony kommer troligtvis snart offentliggöra Sony Reader PRS-300 och PRS-600.

Det har också snackats en hel del om e-böcker och e-bokläsare i Sverige. Den bloggstafetten som börjades på bokhora har spridit sig långt och Mattias gör ett bra jobb med att sammanfatta den. Slutligen har också svenska dagstidningar börjat uppmärksamma den: SvD och Sydsvenskan. Det verkar som att vi äntligen skal få e-bokläsare i Sverige på riktigt.

8 kommentarer på inlägget 'Kort sammanfattning om e-bokvärlden de senaste veckorna'

Prenumerera på kommentarer RSS , TrackBack till 'Kort sammanfattning om e-bokvärlden de senaste veckorna'.

 1. Hejsan.. åker till USA i höst och hade funderingar kring att skaffa en ebokläsare när jag är där, men börjar få vibbar om att det inte är så stor ide.

  Vet du om man får en nedladdningsbar fil att föra över till exempelvis Kindle när man köper en ebok från Amazon.com, eller går det BARA att föra över via mobilnätet (i vilket fall den är värdelös här i Sverige).

  Daniel

  5 Aug-2009 at 00:32

 2. Hej!
  Jag har just gjort en postning om Google Books och framtiden. Det kanske kan vara av intresse? Välkommen att läsa.

  Niclas Tamas

  5 Aug-2009 at 15:18

 3. Jag ser fram emot nästa del.

  Eboksidan.se

  5 Aug-2009 at 19:40

 4. Det skall gå att ladda ner de böckerna du köper genom Amazon till datorn och sedan föra över dem till Kindle med hjälp av USB. Men man förlorar möjligheten att synka sin böcker med ditt Amazon konto. Det bör dock inte vara något jätte stort problem då synkning mest verkar vara för att man skall kunna växla mellan att läsa på Kindle och iPhone. Däremot så kan det vara problem att köpa böcker om du bor utanför USA då Amazon kräver en amerikansk adress, men även det skall gå att komma runt.

  När man köper en Kindle så får man tillgång till en tjänst från Amazon som gör att man kan maila DRM-fria böcker till Amazon och få tillbaka dem i ett format som Kindle kan läsa. Däremot så kommer du inte kunna läsa e-böcker som du köpt i andra bokaffärer om de är DRM skyddade.

  Så du kan absolut använda en Kindle i Sverige men du förlorar mycket av smidigheten med Kindle-Amazon integrationen som gjort den så populär. I så fall kanske det kan vara lönt att titta på en annan e-bokläsare när du är i USA.

  Eboksidan.se

  5 Aug-2009 at 20:05

 5. Har du något tips på en bra läsare? PDF är ett måste, då jag hittat en site som säljer e-böcker i pdf. Hade ju givetvis varit suveränt om den klarade Kindle’s format också… awz eller vad det heter. Speciellt eftersom det finns flertalet gratis böcker på Amazon.

  Daniel

  7 Aug-2009 at 02:01

 6. Tyvärr så känner jag inte till någon e-bokläsare som kan hantera både Amazons filformat .azw och DRM skyddade pdf-filer. Däremot så skall det gå att läsa alla böcker från Amazon som inte är DRM skyddade genom att döpa om dem från .azw till .mobi eller .prc. Jag har inte testat det men de borde fungera på gratis böckerna från Amazon.
  Amazon har planer på att öppna upp så att andra e-bokläsare kan visa deras böcker. Eftersom de flesta tillverkarna släpper uppdateringar på till sina e-bokläsare så kan det mycket väl komma stöd för Amazons böcker i ett senare skede.

  Sony’s e-bokläsare är väldigt populära, tyvärr så tror jag bara att man kan få tag på PRS-500 vilken är lite sämre än PRS-505 som släppts i delar av Europa. Annars så finns PRS-700 som skall vara väldigt bra men lite dyrare. Har du tur så har PRS-600 hunnits släppas innan du åker till USA.

  Eboksidan.se

  10 Aug-2009 at 08:22

 7. Jag talade med en av Sonys höjdare för ett par dagar sen och de kommer inte att lansera sina plattor i Norden under det närmaste året.

  RR

  17 Aug-2009 at 17:09

 8. Sony PRS 505 finns att köpa på SonyCenter i Stockholm sedan en tid.

  http://www.sonycenter.se/38344.13.36897/

  Ulf

  5 Sep-2009 at 21:58

Kommentera