E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

iRex med iLiad & Digital Reader: e-bokläsare med större skärmar

1 kommentar

iRex är ett företag som startade som en spin-off till Philips. De har släppt två stycken e-bokläsare (båda e-bokläsarna har kommit i lite olika versioner) med större skärm, 8 tum (21 cm) respektive 10 tum (26 cm, vilket till och med är större än Kindle DX). De stora skärmarna gör e-bokläsarna lämpliga för att läsa nyheter i från, iRex är också med i en förening som jobbar mot e-tidningar tillsammans med ett gäng större dagstidningar.

iRex_iLiad_in_handsiRex_iLiad_with_text

iRex iLiad nästan som en dator

iRex iLiad har kommit i två versioner och är en väldigt avancerad e-bokläsare. iLiad har en 8 tums pekskärm av e-papper och kostar för tillfället mellan 5000 och 6000 kr beroende på version. Det är mycket pengar men för den summan får man nästan en dator. Det går exempelvis att skapa egna program till den vilket också innebär att man kan ladda ner vad tusentals andra begåvade människor har skapat. Det finns kalendrar, mindre spel (ex. sudoku), ordbehandlingsprogram och stöd för filformat som e-bokläsaren inte stödde från början.

Den bästa funktionen med iLiad är dock att man kan lägga till egna anteckningar i de dokumenten man läser. Det kanske inte är så intressant för den som läser en deckare men för studenten är det perfekt.

Digital_Reader_100_with_news2Digital_Reader_100_in_hands

iRex Digital Reader 1000

iRex Digital Reader har kommit i tre versioner; Digital Reader 1000, 1000S och 1000SW. Alla tre versionerna har 10 tums e-papperskärm och de två senare har pekskärm. Digital Reader e-bokläsaren är mer inriktad mot professionella användare än var iLiad är. Den har samma möjligheter som iLiad när det kommer att göra anteckningar och göra egna program dock så kostar den lite mer; ca 7000 kr. Den är trots sin större skärmstorlek smalare än iLiad, 12 mm mot iLiads 16 mm.

Bör fungera i Sverige

Båda e-bokläsarna går att koppla till datorn genom USB vilket borde betyda att man kan använda dem i Sverige. De går också att koppla upp mot Internet genom Wi-Fi. iRex Digital Reader har fått en del kritik för sin dåliga batteri tid på under 12h, iRex iLiad har inte mycket bättre men ca 15h. Normalt sätt drar e-papper bara ström när man byter sida men pga den tryckkänsliga skärmen så drar den lite ström hela tiden.

iRex officiella hemsida

4 Jul-2009 kl 16:49

1 kommentar på inlägget 'iRex med iLiad & Digital Reader: e-bokläsare med större skärmar'

Prenumerera på kommentarer RSS , TrackBack till 'iRex med iLiad & Digital Reader: e-bokläsare med större skärmar'.

  1. [...] Elonex visade härom dagen upp sin e-bokläsare eBook 600EB som de utvecklat åt den Engelska bokaffärskedja Borders. Bokaffären Borders hade sedan tidigare exklusiv försäljningsrätt på Sony Reader PRS-505 och även sålt e-bokläsaren iRex iLiad. [...]

Kommentera