E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Hur bra är kommande Nuut

4 kommentarer

Vi skall ju som bekant äntligen få en e-bokläsare till Sverige (det har gått att köpa Sony Reader i Sverige förut men endast genom Sony Center). Men hur bra är egentligen Nuut, eller Nuut2 som är den korrekta benämningen. i jämförelse med andra e-bokläsare. Jag har själv aldrig använt den och eftersom den är ny så har inte så många andra det heller men vi kan alltid jämföra de redan kända uppgifterna.

Nuut

Om vi börjar med storleken så är Nuut 178 x 137 x 19 mm stor (här finns en beskrivning av vad den storleken innebär). Tjockleken varierar mellan 13 och 19 mm vilket betyder att Nuut ungefär dubbelt så tjock som andra e-bokläsare med samma skärmstorlek på det bredaste stället. I övrigt är den ungefär lika stor som andra e-bokläsare med 6-tums skärm. Som jämförelse kan man säga att den är hög som en pocketbok men ungefär två cm bredare. Nuut väger ungefär 300 g vilket är som de tyngsta e-bokläsarna. 300 g motsvarar en normalstor pocketbok ungefär.

Nuut har en 6 tum stor skärm av e-papper vilket är lite av standard för dagens e-bokläsare. Skärmen är av samma märke som nästan alla andra av dagens e-bokläsare har. Olika tillverkare “utnyttjar” dock skärmen olika bra vilket innebär att likadan skärm kan ha lite olika egenskaper beroende på vilken läsplatta den sitter i. Det är framförallt gråskalor som skiljer sig, Nuut har 8 gråskalor. E-bokläsare har antingen 4, 8 eller 16 gråskalor; 4 är lite dåligt för att vara en modern e-bokläsare, 8 är klart godkänt och 16 gråskalor finns bara i dyrare e-bokläsare. Nuut’s förra e-bokläsare Nuut NP-601 hade elektronik som gjorde att skärmuppdateringen var snabbare än andra e-bokläsare på marknaden, så troligtvis har även Nuut 2 denna teknik inbyggt.

Du kan läsa både PDF-filer och ePub-filer med eller utan DRM i din Nuut vilket borde räcka långt. Jag vet dock inte hur pass bra stödet är för PDF-filer. Dessutom kan du se de vanligaste bildfilerna och lyssna på MP3.

Nuut har stöd för minneskort upp till 16 GB vilket är mycket mer än vad man behöver om man bara skall läsa böcker. Det borde även räcka väldigt långt även om man tänker lyssna på ljudböcker och musik. Det inbyggda minnet ligger på 512 MB vilket är normalt för en e-bokläsare.

Det finns inbyggt WiFi stöd i Nuut men jag vet inte exakt vad man kan använda det till. När samma funktionalitet har funnits i andra e-bokläsare har det ibland varit begränsat till att hämta böcker från en specifik onlineshop. Ibland har man kunnat läsa RSS feeds men jag känner inte till någon e-bokläsare som har en inbyggt webbläsare. Nuut har uttag för hörlurar (3.5 mm) och inbyggda högtalare. Böcker laddas in genom USB 2.0 uttaget vilket även används för att ladda e-bokläsaren. Batteritiden är ganska ointressant då det är tillverkarens egna uppgifter men den anges till 10 000 sidor vilket är över meddel för dagens e-bokläsare.

Något som är unikt för Nuut är den extra skärmen som finns under den ordinarie skärmen. Nuut’s lilla extra skärm skall användas för att visa små statusmeddelanden som batteri nivå, laddning status, USB och volym nivå.

Priset kommer att hamna på ungefär 3 000 kr vilket är något billigare än vad Sony Reader PRS-505 kostar. Det finns för tillfället inga recensioner på Nuut men det ändras förhoppningsvis när den väl börjar säljas.

13 Sep-2009 kl 17:10

Mer om E-bokläsare

4 kommentarer på inlägget 'Hur bra är kommande Nuut'

Prenumerera på kommentarer RSS , TrackBack till 'Hur bra är kommande Nuut'.

 1. [...] finns lite filmer på youtube där någon går igenom UI:t och hårdvaran på Nuut (egentligen Nuut2). Tyvärr så är videon på något språk som jag inte förstår, eventuellt [...]

 2. Väldigt bra och superinformativ sida du har. Ska aboslut kolla den i framtiden när jag skriver nåt om e-böcker =).

  Alexandra Jau

  13 Oct-2009 at 19:39

 3. Skärmen på min läsplattan har slutat att fungera, jag har inte varit hårdhänt med den (tvärtom).

  I butiken hävdar de att skärmen är spräckt och därför kan de inte göra nåt. Jag köpte Nuut för två veckor, känns surt att 3000 kr har flugit iväg på bara två veckor. ) :

  Jag har rent samvetet och har varit varsamt med den. Den verkar mycket ömtåligt, kan inte rekommendera för någon.

  Anton

  20 Nov-2009 at 14:30

 4. Utanpå syns ingen skada, vill jag tillägga.

  Anton

  20 Nov-2009 at 14:59

Kommentera