E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

E-bokläsare från Barnes & Nobel

1 kommentar

Barnes & Nobel, USAs största bokhandelskedja, har på senare tid satsat mycket på onlineförsäljning av e-böcker. De öppnade en e-butik i juni och har sedan dess har de tillkännagett samarbeten med två tillverkare av e-bokläsare och annonserat att de tillverkar program så att man kan köpa böcker till iPhone och Palm Pre direkt från telefonerna.

Ända sen april i år har det gått envisa rykten om att Barnes & Nobel skall släppa en egen e-bokläsare. För ungefär en vecka sedan uppgav The Wall Street Journal att ryktet är sant och att Barnes & Nobel skall börja sälja sin egentillverkas e-bokläsare, kanske redan så snart som nästa månad (räkna dock inte med att få se e-bokläsaren utanför USA, åtminstone inte nu initialt). I förrgår gick Barnes & Nobel dessutom ut med ett pressmeddelande om “Major event in our company’s history” som skall visas på tisdag den 20:e oktober.

Läckta bilder

Hittills har det inte funnits så mycket detaljer om självaste e-bokläsaren men nu har Gizmodo fått tag i lite bilder och detaljer. E-bokläsaren kommer att ha en traditionell 6-tums skärm av e-papper och en liten LCD-skärm under som skall gå att styra med fingrarna. Det skall finnas inbyggt uppkoppling till mobilnätet och WiFi. Bilderna visar dessutom en liten inbyggd lampa som kommer att underlätta läsning i mörkret. Dessutom kan den vara byggd på operativsystemet Android.

Det känns som en bra kompromiss att köra på både e-papper och LCD-skärm. Då får man fördelarna med e-papper vilket innebär att det inte är lika ansträngande för ögonen att läsa långa texter ifrån, det går att läsa även i starkt motljus och så är den batterisnål. Samtidigt så får man fördelarna med LCD vilket innebär att gränssnittet inte blir lika stelt och så får man färgskärm.

E-bokläsaren kommer att ha stöd för 3G vilket innebär att den kommer att fungera här i Europa till skillnad från den första Kindlen. Det vore enormt roligt om det stämmer att e-bokläsaren kommer att ha Android som operativsystem. Det skulle troligtvis innebära att vem som helst kan tillverka program till e-bokläsaren. Dessutom får man tillgång till ett gäng bra program från Google, bland annat en kompetent webbläsare.

E-bokläsaren har modellnamnet BNRZ100 men den kommer troligtvis få ett bättre namn när den väl visas upp.

Se bilder på e-bokläsaren.

15 Oct-2009 kl 17:08

1 kommentar på inlägget 'E-bokläsare från Barnes & Nobel'

Prenumerera på kommentarer RSS , TrackBack till 'E-bokläsare från Barnes & Nobel'.

 1. Man har nu släppt läsaren i Usa under namnet Nook.
  Den säljs BARA till amerikanska adresser och det kommer inte vara möjligt att köpa böcker från utlandet till läsaren.
  Läsaren har bland annat inbyggd wifi och usb.

  Försäljningspris är 159$

  Per N

  23 Oct-2009 at 10:12

Kommentera