E-boksidan

Om e-böcker och e-bokläsare.

Amazon tar tillbaka e-böcker som redan sålts och laddats ner

2 kommentarer

Amazon har under natten till lördagen automatiskt raderat alla exemplar av George Orwells 1984 och Djurfarmen från Kindle e-bokläsarna utan användarnas inblandning. De har dock meddelat vad de gjort genom mail och gett kunderna pengarna tillbaka. Anledningen skall vara att någon som inte hade rätt att sälja e-böckerna hade lagt ut dem till försäljning på Amazon.com.

Personligen så tycker jag att det är väldigt illa att Amazon har så stor kontroll över de e-bokläsarna som de har sålt. Jag är medveten om att jämförelsen inte riktigt stämmer men det är lite som att Sony Ericsson skall kunna ta bort telefonnummer från din mobiltelefon eller att Dell tar bort program från din dator. Tillverkare av hårdvara skall inte bygga in funktioner för att fjärrstyra sina produkter utan kundernas inblandning.

Amazon verkar i alla fall ha lyssnat på kritiken och lovat att inte göra på samma sätt nästa gång. Funktionerna för att fjärrstyra Kindle lär dock finnas kvar även i framtiden.

Mer på DN.se, Bloggen Bent och Engadget.

18 Jul-2009 kl 9:57

2 kommentarer på inlägget 'Amazon tar tillbaka e-böcker som redan sålts och laddats ner'

Prenumerera på kommentarer RSS , TrackBack till 'Amazon tar tillbaka e-böcker som redan sålts och laddats ner'.

  1. [...] som bloggar om denna ironiska nyhet: E-boksidan jämför med att Sony Ericson skulle ta bort mobilnummer från kundernas telefoner, Copy me Happy hoppas att [...]

  2. Det som inträffat är, som jag ser det, ett väldigt bra argument för öppen programvara. Och då helst GNU GPL sådan som användarna verkligen har kontroll över.

    LeoB

    19 Jul-2009 at 02:27

Kommentera